28. mai 2014

Born of the Ashes

Ryk Brown
The Frontiers Saga 11
2014 a.
426 lk.

A world in chaos…
An eager new ally…
A newly acquired ship…
An even greater threat on its way…

Captain Nathan Scott must decide whether to stand and fight to the end, or live to fight another day… even if it means the end of his world.

Arvamus:

Üsna raske on seletada, miks paljude sarnaste sarjade hulgast mulle just nimelt see sari eriti meeldib. Aga kohe kõvasti meeldib - on hästi loetav, on põnev, paneb tegelastele kaasa elama... ühesõnaga igati hea militaarulme.

Selles osas valmistutakse siis Maa kaitsmiseks kuigi ega Maalt Aurora ja Celestia mingit abi ei saa sest peale Jungi okupatsiooni lõppu valitseb Maal täielik kaos ja paljud põranda alla läinud jungid õhutavad segadust igati takka ja korraldavad terrorirünnakuid. Nii et Natanil tuleb ise hakkama saada ja loota saab veidi vaid mõningasele Tannalt tulevale abile. Kaks kolmandiku raamatust ongi ettevalmistuste ja tegevuste kirjeldus saabuva 20 Jungi laeva tagasilöömiseks (kusjuures ka selle ettevalmistuse lugemine oli huvitav), raamatu viimases kolmandikus toimuv võitlus saabunud Jungi laevastikuga ja veidi hiljem veel saabunud 40-kilomeetrise orbitaalplatvormiga oli aga juba hästi põnev.

Esimene 2/3 raamatust tugev 4, viimane 1/3 korralik viis - ja et lõpust saadud mulje raamatust jäi valitsema, siis kokku raamatule ka 5 hindeks. Ja jään muidugi järgmist osa ootama.

22. mai 2014

Bowl of Heaven

Gregory Benford & Larry Niven
Bowl of Heaven 1
2012 a.
416 lk.

In this first collaboration by science fiction masters Larry Niven (Ringworld) and Gregory Benford (Timescape), the limits of wonder are redrawn once again as a human expedition to another star system is jeopardized by an encounter with an astonishingly immense artifact in interstellar space: a bowl-shaped structure half-englobing a star, with a habitable area equivalent to many millions of Earths…and it’s on a direct path heading for the same system as the human ship.

A landing party is sent to investigate the Bowl, but when the explorers are separated—one group captured by the gigantic structure’s alien inhabitants, the other pursued across its strange and dangerous landscape—the mystery of the Bowl’s origins and purpose propel the human voyagers toward discoveries that will transform their understanding of their place in the universe.

Arvamus:

Niveni Ringworldi kloon...
Saavad inimesed uuttüüpi kosmoselaeva valmis ja saadavad selle valgusaastate taga oleva mingi salapärase tähesüsteemi suunas. Poolel teel selgub, et laeva kiirus on tiba väiksem kui pidanuks olema ja no ei jõuta sedasi lennates sinna õigeks ajaks kohale, toit, vesi jne saavad enne otsa. Ja just sobival hetkel avastatakse lähedalt midagi veel hoopis salapärasemat. Asja võiks vist Kaussmaailmaks nimetada... lennatakse muidugi sinna lootusega varusid täiendada, hakatakse siis seda üüratut kaussi uurima ega saada arugi, et seal elavad mingid inimestest palju rohkem arenenud olendid kes omakorda inimesi uurivad ja mõtlevad, kas saabunud alaarenenud primaadid kohe maha lüüa või neid pisut pikemalt jälgida ja alles siis neile lõpp peale teha...

Sedasi sisust kirjutades võib ju päris põnev süžee tunduda, aga tegelikult oli kõik minu arvates ulmeliselt igavalt ja kuivalt kirjutatud. Kaks nii nimekat kirjanikku ja nii õnnetu tulemus - no ei suuda ära imestada. Kolmandiku raamatu pidasin vastu, siis aitas. Ja poolelijätmise märgiks hindeks üks.

20. mai 2014

Hab 12

Mark Wayne McGinnis
Scrapyard Ship 2
2013 a.
288 lk.

“Buckle up--this is another crazy ride!”

The Scrapyard Ship sci-fi "cliff-hanger" adventures continue with HAB 12, the second book in the series:

Captain Jason Reynolds faces new challenges, not only on Earth but from the far side of the universe as well. The only way to stop the Craing this time will be to square off with them on their home turf.

Jason's been informed that three powerful Craing warships, having similar technology as The Lilly, will soon be en route to Earth. The Alliance must destroy the Craing's wormhole means of distant space travel to avert Earth's total annihilation. Unfortunately, there's no way to reach the Craing worlds in time, at least not through conventional means.

It's up to Jason and his hand-picked assault team to traverse, by advanced phase-shifting means, through the hazardous environment of HAB 12. This is an adventure fraught with carnivores of a Jurassic Age magnitude, and a terrain so deadly that turning back may be their only hope of survival.

Note from the author:
Don't be surprised by cliff-hanger endings. I'll do my best to keep Scrapyard Ship as well as the Tapped In series books coming so you wont have long to wait for the next book. Enjoy!

Arvamus:

Tegin igaks juhuks ühe katse veel, andsin autorile nn teise võimaluse :D. Amazoni hinne teosele on ju kõva: 4,3 5-st 264 hinnanu juures. Aga lootusetu.

No mida arvata loost kus peategelane peale eelmises raamatus ühe tulnukatelaine tagasilöömist ja teades, et peagi on järgmine ja palju suurem armaada kohale jõudmas ning et oleks vaja tegeleda oma kosmoselaevade remondiga, Maa kaitsestruktuuride loomisega, laevameeskondade väljaõpetamisega ja veel tuhande suure ja väikese probleemiga, istub nädala oma autoromulast kodus ja libistab tasakesi õlut samal ajal kui ta ülejäänud meeskond tööd rabab. Mitte et ma tahaks öelda, et õlle libistamine ebameeldiv või jube tegevus oleks, üldsegi mitte, aga iga asi omal ajal. No see pole ju loogiline ega normaalne käitumine? Milleks autor lugu sellise idiootsusega alustab? Aga just selline on selle raamatu algus mis mul lõplikult kopsu üle maksa ajas ja raamatu nurka viskama pani. Loomulikult 1.

19. mai 2014

Scrapyard Ship

Mark Wayne McGinnis
Scrapyard Ship 1
2013 a.
330 lk.

Scrapyard Ship (Science Fiction) “What a Ride!” Lieutenant Commander Jason Reynolds has had a string of bad luck lately—evident by the uncomfortable house arrest bracelet strapped to his right ankle. Worse yet, he’s relegated to his grandfather’s old house and rambling scrapyard. But It’s through a bizarre turn of events that Jason is led to a subterranean chamber hundreds of feet below ground. There he discovers an advanced alien spacecraft that complicates his life further. The adventure begins… and with it new troubles for Jason. Everyone, including his raucous Navy SEAL buddies, are clamoring to fight a new alien interstellar threat. Catapulted into the Captain’s chair, Jason’s impetuous decision-making certainly makes for danger and excitement. At stake is the very existence of the human race. This is a full-length novel—first in the science fiction adventure series of Scrapyard Ship.

Arvamus:

Militaarulme sopakas Maad ründavatest tulnukatest ja nendest jagusaamisest. Põnevuse ja loetavuse koha pealt võiks loole isegi kolme panna, aga kui peategelane mitmel korral nii idiootlikult käitub, et tahaks kõiki kõrgemaid jõude appi karjuda, siis ega raamat minult üle kahe ikka ei saa küll. No õnneks kulus ta läbilugemisele ka ainult üks päev...

17. mai 2014

The Third Lynx

Timothy Zahn
Quadrail 2
2007 a.
352 lk.

Former government agent Frank Compton foiled a plot to enslave the galaxy in Night Train to Rigel. But the Modhri, an ancient telepathically linked intelligence, has walkers, unwilling hosts that can be anywhere, anything…and anyone. And Compton is the only man who knows how to fight them, as they wage a secret war against the galactic civilizations linked by the Quadrail, the only means of intra-galactic transit.

Accompanied by Bayta, a woman with strange ties to the robot-like Spiders who run the Quadrail, and dogged by special agent Morse who suspects him of murder, Compton races the Modhri from station to station to acquire a set of valuable sculptures from a long-dead civilization. What the Modhri wants with them is anybody’s guess, but if Compton can’t outwit it, the whole galaxy will find out the hard way.

Arvamus:

Selles osas hakkavad Compton ja Bayta uurima, miks tunneb Modhri ebatervet huvi väljakaevamistel leitud muistsete skulptuuride vastu. Ja hakkab juba eelmisest raamatust tuttav trall mööda Quadraili pihta. Muidugi selgub, et skulptuuride asemel on tegemist hoopis millegi muuga ja et Modhril on tõsine põhjus nende vastu huvi tunda - nagu ka Comptoni tööandjate seda huvitundmist igati takistada.

Samal tasemel kirjutatud raamat kui eelminegi osa aga selle erinevusega, et kõik tähtsamad ja ootamatumad paljastused on eelmises osas juba ära tehtud ja millegi põhimõtteliselt uuega see raamat ei üllata. Muidugi on sündmustes palju ootamatud pöördeid ja käändeid aga lugeja jaoks on lugu nagu kaardimängu vaatamine kus ta mõlema poole kaarte teab. On muidugi huvitav jälgida, kuidas vastased oma käe välja mängivad aga mingeid "kaarte varrukast" ja jokkereid ei ole. Sellepärast hindeks ka ainult kolm.

12. mai 2014

Night Train to Rigel

Timothy Zahn
Quadrail 1
2005 a.
336 lk.

It all starts when a man comes to deliver a message to Frank Compton--only to fall dead at his feet. What follows is a suspenseful thriller that only Timothy Zahn, a master of hard SF adventure, could have written.

More than two hundred years from now, the Quadrail transportation system run by the enigmatic Spiders connects civilizations throughout the galaxy. But someone is threatening the entire system and the worlds it serves with a military force that could wreak interstellar havoc. Worse yet, a more subtle and sinister threat lurks: the Modhri, whose unique coral is prized throughout the galaxy, but which has properties that may create addiction--or worse. Compton, a sharp investigator, lost his job with Earth's security forces when he exposed a corrupt scheme that had roots in high places. Enlisted by the Spiders to find out who's trying to take over the Quadrail, he's got his hands full, because he's got beings of many races gunning for him to keep him from discovering a far-flung conspiracy that could destroy every civilization in the galaxy.

The result is one of Zahn's most memorable and compelling novels in years.

Arvamus:

Tegemist on suhteliselt loetava ulmekriminulli või -trilleriga. Endine julgeolekuagent Frank Compton palgatakse uurima, kes kavatseb kahjustada intergalaktilist transpordisüsteemi - Quadrail. Ja nagu sellistes lugudes ikka, pole miski nii, nagu esimesel pilgul näib, sündmused arenevad üha kiiremas tempos ja tihti on raske aru saada, kes on kelle poolt või kes mida saavutada soovib.
Aegamisi jõuab Compton ülegalaktilise vandenõu jälile kui selgub, et ühed telepaatilised ühismõistusega korallides elavad polüübid on end galaktikas igale poole laiali levitanud, kõigi rasside tähtsaid ja rikkaid nakatanud ning endale alluvateks muutnud ja kavatsevad nüüd kogu galaktika valitsejateks hakata. Compton sellise asjade käiguga muidugi nõus ei ole ja kuigi polüübid (modhra) plaanidele vastutöötamine näib "mission impossiblena" - usaldada ei saa praktiliselt kedagi, iga olendi mõistus võib polüüpide poolt üle võetud olla ja pidevalt on oht, et polüübid ka su enda ajus omale pesa teevad - õnnestub peategelasel loomulikult nendele elukatele pehmelt öeldes ebameeldivusi tekitada...

Seega kriminull nagu kriminull ikka: algul ei saa üldse aru, mis toimub ja kes on kes. Siis hakkavad asjad tasapisi selginema ja mitmete ootamatute sündmuskäikude järel jõuame finaalini kus peategelane oma kaardid lauale paneb ja kõik lüngad ning segased kohad loos ära seletab. Ning pahad polüübid saavad oma karistuse... muidugi küll mitte täieliku ja lõpliku, millest autor siis muidu sarja järgmistes osades kirjutaks. No ja kogu tegevus toimus väga ulmelises taustsüsteemis - erinevad mõistuslikud olendid, kogu galaktikat ühendav mõistatuslik transpordisüsteem mida loo tegelased usinasti kasutasid, selle transpordivõrgu sama mõistatuslikud käigushoidjad, ja muidugi veel salapärasemad end varju hoidvad sündmuste niiditõmbajad... Nii et nelja võib minu arvates loole ära panna küll.