28. november 2011

Revelation Space

Alastair Reynolds
Revelation Space 1
2000 a.
768 lk.

Dr Dan Sylveste, an archaeologist who has for years been fascinated with the long-dead alien race the Amarantin, is about to discover something that could change the course of mankind. But before he can act on anything his wife is killed and he is captured when a coup sweeps across the planet Resurgam. Meanwhile, an astonishing ship bearing a crew of militaristic cyborgs and a kidnapped Gunnery Officer is bearing down on Resurgam, crossing light years of space to enlist Sylveste's help to save their metamorphosing Captain. Only Sylveste, or, more accurately, the software programme containing his father's knowledge that he carries in his mind, can save the Captain. None of them can anticipate the cataclysm that will result when they meet, a cataclysm that will sweep through space and could determine the ultimate fate of humanity.

Arvamus:

Lugesin seda raamatut eelmise aasta lõpus ja tuleb tunnistada, et selle sündmused ja tegelased kummitavad vahel veel praegugi mõtetes.
Tõesti võimas, põnev, kaasahaarav ja väga hästi kirjutatud raamat.
Esimese poole lugesin läbi võib öelda et ühe jutiga (kuivõrd see nii paksu teose puhul võimalik on), teises pooles vahel mõni koht nagu tundus veidi liiga venitatuna ja mõni tegelane hakkas ka tasapisi närvidele käima (Ana, Volyova tegevus ja motiivid jäid vahel veidi segaseks), aga selle heastas jälle täielikult raamatu pingeline, sündmusterikas ja ootamatu finaal.
See, et nii hea teosega tegemist oli, teeb mul isegi veidi raskeks triloogia järgmise osa juurde minemise. On väike kartus, et selle puhul pole tegemist enam nii huvitava teosega ja see rikuks muljet ka esimesest osast.
Esimesele osale aga kõhklusteta viis. 

27. november 2011

Акцент судьбы

Василий Абвалов
2007 a.
379 lk.

В далеком будущем череда бесконечных военных конфликтов между расселившимися мирами людей прерывается неожиданным нападением неизвестной ранее воинственной цивилизации. Перед угрозой глобального уничтожения люди объединяют свои усилия в борьбе с общим врагом, и это позволяет им остановить победное шествие врага. Остановить, но не победить. Именно в этот период происходит взросление молодого человека, которому слепой случай в самом начале жизни дал возможность выжить в катастрофе и наградил уникальной памятью. Как воспользуется он подарком случая, какие сюрпризы преподнесет ему судьба? И хотя его единственное желание – жить как все, становится ясно, что его мечте не суждено осуществиться.

Arvamus:

Ei meeldinud. Lühidalt öeldes: igav.
Tegevus toimub kauges tulevikus, inimkond on laienenud paljudesse tähesüsteemidesse. Sõditakse omavahel, luuakse liite jms. Ühel päeval ründavad inimestega asustatud tähesüsteeme aga tundmatu tsivilisatsiooni esindajad ja algab pikk võitlus.
Aga see võitlus on vaid taustaks ühe poisi-noormehe kasvamisele, arenemisele, tegudele. Tegu pole päris tavalise poisiga, imikuna koos vanematega kosmoselaeval reisides põrkus nende laev kokku mingi teise dimensiooni kosmosesõidukiga. Kõik reisijad peale poisi hukkusid, poisi korjasid aga teisdimensioonlased üles, lappisid kokku (no mitte täiesti nii, nagu oleks pidanud, kuna inimeste "jooniseid" polnud käepärast võtta) ja saatsid lapsukese meie mõõtmesse tagasi (kuna mingi tolle mõõtme seadus käskisid seda teha).
Kasvab siis lapsuke kasuvanemate juures ja aegamisi selgub, mida teise dimensiooni asukad "valesti" tegid. Nimelt on lapsel täiuslik mälu - ta ei unusta mitte midagi. Loomulikult on supermälust igapäevases elus üksjagu kasu, aeg läheb, poisil on ees hiilgav karjäär ühes firmas, kuni puhkenud sõja tõttu suunatakse noormees hoopis sõjaväe käsutusse ja hakatakse teda tehnikuks koolitama.
Oma fenomenaalse mälu tõttu on ta igal pool edukas, aga oskab mingi sealse julgeolekuteenistusega tülli minna, satub seetõttu mitmetesse seiklustesse, tuleb neist alati edukalt välja jne.
Ühesõnaga romaan ülipositiivse kangelase seiklustest sõjaväes ja sõjas, millega ta alati edukalt toime tuleb. Seiklused küll, aga minu arust kuidagi igavalt ja kuivalt kirjutatud, ei mingeid üllatusmomente. No kolme venitab välja. 

22. november 2011

Stepsons of Terra

Robert Silverberg
2000 a.
142 lk.

A THRILLING ADVENTURE that ranges across time and space, pitting one man against a invading alien horde that threatens a colony world, and against a hidden conspiracy to conquer Earth. Blair Ewing must battle Klondi hordes, Sirian plotters, the forces of history, and the nature of time itself. It's a lot to ask of one man -- but supposing there were more than one? This classic early Silverberg novel folds an exploration of time-travel paradoxes into the story of one man's fight to save two worlds at once.

Arvamus:

Mulle lugu meeldis. Selline kergemat sorti piisavalt põnev seiklus. Kogu too ajamuutmise värk jäi küll veidi segaseks, aga ju oli viga minus. Ja päris lõpus Maale tagasipöördumine oli ka kuidagi pisut liiga suureline, kuid üldmulje teosest on kindlasti hea. 

19. november 2011

Звездные корсары

Константин Мзареулов
2007 a.
448 lk.
 
Десятилетия назад Галактику потрясли чудовищные сражения - войн такого размаха Вселенная не знала со времен легендарной схватки между Тайлонцами и Темными Монстрами. На звездном пепелище медленно возрождаются, готовясь к реваншу, обломки былых сверхдержав. Последним очагом свободы остается пиратская республика Ратулор, чьи крейсера поддерживают спокойствие в Нейтральной Зоне. Так уж сложилась судьба, что отставной полковник, сибиряк Шестоперов, стал артиллеристом на корабле космических корсаров. Здесь он находит верных друзей, встречает любовь и попадает в эпицентр таинственных событий. Война уже на пороге: грохочут залпы, заключаются немыслимые союзы, завязываются хитроумные интриги, внезапно становится известно имя истинного наследника маванорского престола... Однако в ожесточенную схватку трех главных держав внезапно вмешивается непостижимая Четвертая Сила.
 
Arvamus:
 
Otsustab Kuzma Petrovitš Šestoperov enne peatselt saabuvat surma (vähk on mehel kallal) viimast korda taigas jahil käia. Taigas juhtub aga selline asi, et Kuzma päästab ühe imeliku tegelase tigeda metssea käest. Seletab siis too tegelane Kuzmale, et tema on hoopis tulnukas, kelle kodu meie galaktika naaberharus ja kes on siin luurelaevaga uurimas, kes siin meie kandis ka elab või siin ringi lendab.
No igatahes on tulnukas enda päästmise eest otsata tänulik ja uurib, kuidas tänuvõlga tasuda. Petrovitš leiab küll, et elus juba nagu kõik tehtud: lapsed jalule aidatud, lapselapsed ära nähtud, aastakesi ka juba üle 80 turjal; aga kui saaks mõne aasta veel elada ja sellest pagana vähist seal sisikonnas lahti, siis selle vastu poleks tal nagu midagi.
Tulnukas annab seepeale teada, et neil on vähi ravi sama lihtne kui meil nohuga tegelemine ja noorenduskuuri võib ta Kuzmale veel lisaks korraldada (nii aastakest 40 turjalt ära kaotada). Ainus probleem, et nende väikses luurelaevas pole kõiki tarvilikke aparaate, nii et tuleks Kuzmal nendega kaasa galaktika naaberharusse lennata. Ja kui kunagi nende maailmast mõni laev jälle siiapoole tulemas on, küll Petrovitš siis ka koju tagasi saab. Ühesõnaga ajabki Kuzma paari päevaga kõik maapealsed asjad joonde ja suundub tulnukate laeval nende koduplaneedi poole.
See oli raamatu paarikümne esimese lehekülje ümberjutustus. Edasi läheb jutt üsna samas stiilis ja sama lõbusalt. Žanrilt on ilmselt tegemist humoorika kosmoseooperiga. Sellele naljakusele aitab kõvasti kaasa see, et Kuzma Petrovitš on nõukogude armee erupolkovnik, kelle mõttemaailm kindlasti paljudele omal ajal nõukogude sõjaväes teeninutele tuttav ette tuleb (ja seda mõttemaailma on NSVL kadumine Petrovitši puhul vaid veidike modifitseerinud). Seega pole siis ka mingi ime, et Kuzma tulnukate juures kohe sõjaväelist karjääri tegema hakkab, neid enda omapärase mõtteviisiga üllatab ja tulnukate seas näiteks Kalašnikovi automaadi ehitamisega furoori tekitab.
Tulnukate maailm on aga selline nagu korralikus ja tüüpilises kosmoseooperis ikka: omavahelised suured ja väikesed intriigid, mingi karmi vaenlase sissetung ja võitlus nendega ning veel mingi salapärase neljanda jõu olemasolu. Tuleb muidugi veel ära märkida, et valitsevad sealset maailma saurused, aga esindatud on seal intelligentsetena ka kasslased, krabid, humanoidid (kelle esindaja intsidendile metsseaga Petrovitš taigas peale sattus) ja oli seal vist veelgi mõningaid meil loomariiki kuuluvaid tegelasi.
Lühidalt iseloomustaks ma raamatut sõnaga "muhe". Selline kergemat sorti ja hästi loetav raamat, 4.

13. november 2011

Недалеко от Земли

Роман Караваев
2006 a.
512 lk.
 
Открытие нового способа перемещения в пространстве позволяет земному человечеству быстро, эффективно и экономично освоить ресурсы Солнечной системы. Казалось бы, и до звезд теперь рукой подать, все они ныне недалеко от Земли. Но неожиданно первые исследователи наталкиваются на непреодолимое препятствие - таинственную Сферу, перекрывающую людям выход на галактические просторы. Мало того, астронавты, непосредственно столкнувшиеся с загадочным космическим феноменом, обретают фантастические способности, мгновенно ставящие их в ряд суперменов. Однако далеко не все астронавты. Что является причиной этого? Вопрос чрезвычайно важный и для ученых, и для политиков, и для спецслужб. За группой испытателей, старающихся скрыть свои новые умения от остальных, начинается охота.
 
Arvamus:
 
Millega siis tegemist on? Minusugune kirjandusvõhikust ulme lugeja on raamatu defineerimisega raskustes. Ei olnud nagu päris õige SF. Utoopia, muinasjutt, fantaasia? Ükski neist puhtalt võttes ka mitte. Aga tühja, mis ma ikka üritan teda lahterdada, tähtis on, et raamat oli minu arvates päris loetav.
Algab lugu küll üsna SF-likult. Maal on leiutatud mingi uus viis kosmoses liikumiseks (lugesin raamatut aasta tagasi, kõiki autori tehnilisi ideid enam ei mäleta ja ega need loo mõtte seisukohalt nii väga olulised olnudki), aga välja nägi asi lihtne: annad lennuvahendile enne starti sihtkoha koordinaadid ette, käivitad mingi kavala masinavärgi ja oledki soovitud kohas. Igatahes toimib too uus liikumisviis Päikesesüsteemis suurepäraselt.
Otsustavad siis jänkid koos eurooplastega järgmise sammu astuda ja uus sihtkoht juba väljaspool Päikesesüsteemi piire valida. Ja tutkit! Ei pääse sinna! Nagu nähtamatu (kummi)sein oleks ees, millest rakett lihtsalt tagasi põrkub. Proovitakse nii ja naa, proovivad ka venelased, tulemus on sama. Päikesesüsteemil on kui mingi sfäär ümber, mis inimesega lennuaparaati endast välja ei lase (ilma inimeseta aga küll). Tekib muidugi küsimus, et mis see sfäär on või kes selle loonud on ja miks?
Sfääriga seoses ilmneb aga midagi veel üllatavamat: osadel sellega kokku puutunud (tagasi põrganud) kosmo/astronautidel hakkavad arenema igasugused imelised omadused. Kes suudab teiste mõtteid lugeda, kes asju suvalisse kohta teleporteerida, kes hoopis ennast kuhu tahes teleporteerida, kes suudab mõttejõul mis tahes asja materialiseerida, kes suudab mõttejõul arvutisüsteemidega mida iganes teha jne.
Pikapeale jõuab suurriikide valitsustele, sõjaväelastele ja eritalitustele kohale arusaam, et osa sfääriga kokkupuutunutest on kuidagi muutunud, arvatavasti valitsejatele ohtlikud ja kui muutunud end katsete tegemiseks isoleerida ei lase, otsustatakse nad hävitada. Mis muidugi muutunute enneolematute võimete tõttu teps mitte ei õnnestu. Igatahes Vene, USA poliitikute, sõjaväelaste ja eriteenistuste mõttemalli ja tegutsemisviisi on minu arvates seal üsna usutavalt kujutatud Sellega seoses jäi meelde ka lõbusaid kohti – kuidas paar muutunud pilooti FSB salajasse uurimisinstituuti viiakse ja nad seal teadlasi lollitavad ja siis kui sellest ära tüdinevad, tollest üliturvatud asutusest lihtsalt välja jalutavad. Või kuidas muutunud Siberi taigas „kokkutuleku” korraldavad, paugupealt viimasesse karukolkasse üliuhke luksusvilla basseini ja talveaiaga materialiseerivad ja kui siis vene eriüksus neid raske sõjatehnikaga ründama tuleb, rambod möödaminnes relvituks teevad. Ei pääse ka üks LKA salajane uurimisbaas õhkulaskmisest.
Eks tasapisi saab raamatus ka selgemaks, mida autor selle sfääriga mõelnud on, mida need võimed tähendavad ning milles muutunud inimesed oma edasist missiooni näevad. (tollest missiooni elluviimisest on minu teada sel aastal loo teine osa ilmunud).
Ilmselt ulmehuviliste seas täiesti vastakaid arvamusi tekitada võiv raamat, aga mulle ta meeldis (kohatisele naiivsusele, lapsikkusele ja hea-kurja vahelise võitluse liiga must-valgele kujutamisele vaatamata). Neli minult. 

7. november 2011

Antares Dawn

Michael McCollum
Antares 1
2002 a.
300 lk.

When the supergiant star Antares exploded in 2512, the human colony on Alta found their pathway to the stars gone, isolating them from the rest of human space for more than a century. Then one day, a powerful warship materialized in the system without warning. Alarmed by the sudden appearance of such behemoth, the commanders of the Altan Space Navy dispatched one of their most powerful ships to investigate. What ASNS Discovery finds when they finally catch the intruder is a battered hulk manned by a dead crew. That is disturbing news for the Altans. For the dead battleship could easily have defeated the whole of the Altan navy. If it could find Alta, then so could whoever it was that beat it. Something would have to be done.

Arvamus:

150 aastat on möödunud ajast, mil Antares supernoovana plahvatas ja Alta süsteemi maalaste koloonia seetõttu ühenduse teiste maalaste kolooniatega kaotas. Nimelt kasutavad maalased tähesüsteemide vahel liikumiseks ussiauke, plahvatus oli aga olemasolnud augu kuhugi teadmatusse nihutanud.
Ühel kenal päeval avastatavad altalased aga oma tähesüsteemis triivimas pirakas ja purukstulistatud Maa sõjalaev. Sellest tehakse mitu loogilist järeldust: Maa sõdib kellegagi; see keegi peab päris tugev olema; kusagil tähesüsteemis peab uus ussiauk avanenud olema; kui ühendus on taastunud, siis võib see keegi ka neid rünnata.
Leitaksegi siis see vastsündinud auk üles ja peale mõõdukat poliitilist kaklust ja mõningaid intriige seatakse valmis väike ekspeditsioon altalaste ainsal sõjalaeval, et minna vaikselt luurele ja uurida, mis maailmas siis vahepeal ka juhtunud on ja mis hetkel toimub.
Tehakse esimene hüpe läbi ussiaugu ära ja leitakse kunagise õitsva maalaste koloonia asemel eest vaid varemed. Mis on juhtunud, jääb täiesti arusaamatuks.
Ei jää muud üle kui edasi järgmise koloonia juurde hüpata. Sinna saabutakse just korraliku madina ajaks, maalased tõrjuvad parajasti mingite tegelaste rünnakut.

Pikapeale saab selgeks, kes maalaste kolooniaid ründavad ja miks. Läbi ei saada muidugi ka igasugu intriigideta, valedeta, poliitikata, ka väike armulugu on olemas... Lõpuks jõutakse ühisele järeldusele, et lugu on ikka kehvem kui kehv ja lootust ründajatele ka kahe koloonia ühisjõuga pikemaaegselt vastu saada ei ole. Ainus võimalus kolooniate päästmiseks oleks Maalt abi paluda. Kuidas seda aga teha, kui Maale lendamiseks tuleks ründajate territooriumi läbida... või on siiski ka veel teinegi tee? Selleni jõuab lugu aga juba romaanisarja teises osas.

Süžeed ju nagu on, aga millegipärast ei pannud romaan tegelastele kaasa elama. Nagu kuidagi puine ja tuim oli see lugu. Soovi järgmine osa kohe käsile võtta ei tekkinud. Aga kolme saab teos minult küll.