30. märts 2011

Звезды - холодные игрушки

Сергей Лукьяненко
Звезды - холодные игрушки 1
2006 a.
384 lk.

Встреча с иными цивилизациями оказалась обескураживающей: земляне опоздали - Галактика уже поделена между Сильными расами, другим же, более молодым, отведена роль винтиков в этой сложной и одновременно простой структуре межзвездного сообщества - они могут делать только то, что у них получается лучше других, и не замахиваться на большее. И люди вынуждены смириться с участью космических извозчиков (ведь только они могут выжить в момент джампа - моментального прыжка на расстояние в несколько световых лет). Однако удовлетворится ли человечество торговлей космическими безделушками - или все же попытается найти свой путь и встать вровень с Сильными?..
Новый роман Сергея Лукьяненко выдержан в лучших традициях "космической оперы" и читается на одном дыхании с первой до последней страницы.


Arvamus:

Raamat on hea, aga minu arvates ei erakordne ega fantastiline. Ma olen erinevate vene autorite poolt hiljem kirjutatud üsna analoogilisi romaane lugenud – sellest siin sugugi mitte halvemaid.

Minu jaoks kisub hinnet alla see ülepingutatud eetikaprobleemidesse-dilemmadesse ja moraaliküsimustesse sukeldumine. Liiga palju oli neid küsimusi ühe inimese jaoks, isegi sel juhul, kui temas veel teine (kolmas) isik asus. Minu jaoks liiga positiivne ja õigesti mõtlev-käituv oli see romaani peategelane. No lausa mingi ideaalne kommunismiehitaja võrdkuju kusagilt 60ndate aastate nõukogude propagandateosest (ma mäletan neid aegu ja olusid...). Minu jaoks oli peategelane liiga „õige” isegi ulmeraamatu jaoks, ehk siis lõpptulemusena ebausutav.

Ehk on küsimus selles, et kommenteerin raamatut 10 aastat peale eelarvustajaid, olen 10 aastat rohkem reaalselt maailmas (ja meil) toimuvat näinud ja sellevõrra kalestunum, ei tea...

Raamatu otsesele ulmepoolele annan viie miinusega, ideaalinimesest peategelane (ja tema ülikõrgetele moraali- ning eetikanormidele vastava käitumise pidev rõhutamine ja esiletoomine) oma teatud naiivsusega - seda kõike oli lihtsalt veidi liiga palju - kisub hinde neljale. Muide huvitav, et peaaegu 10 aasta jooksul pole keegi eespool nii palju kiidetud teost arvustanud (lugenud)? Kõik eelöeldu ei takista aga mind muidugi kohe selle raamatu järje kallale asumast.

25. märts 2011

Transit

Edmund Cooper
1964

He was the subject of an experiment seventy light years away from Earth..It lay in the grass, tiny and white and burning. He stooped, put out his fingers. And then there was nothing. Nothing but darkness and oblivion. A split second demolition of the world of Richard Avery. From a damp february afternoon in Kensington Gardens, Avery is precipitated into a world of apparent unreason. A world in which his intelligence is tested by computer, and which he is finally left on a strange tropical island with three companions and a strong human desire to survive..but there are two moons, rabbits have six legs...

Arvamus:

Läheb härra Avery Londonis Kensington Gardenisse jalutama, märkab maas mingit kristalli, võtab selle üles, langeb imelikku poolunne, milles ta läbi galaktika lendab ja ärkab mingis kinnises ruumis.
Järgnevad paar IQ testi, tutvumine oma naabrite-saatusekaaslastega (2 naist, 1 mees) ja nelik maandub mingi paradiisisaare rannal. Kõigile on ka paras laadung isiklikke asju kaasa antud – muuseas ka isiku nõrkustele või kalduvustele viitavaid esemeid – ühele daamile paari kasti jagu viskit, Averyle mitusada pakki sigarette ja maalimisvahendid jne. Nii et robinsonid on kuhugi üsna mõnusasse kohta maha pandud ja varustust ka jagub. Kõige suuremat peavalu tekitab aga esialgu see, et kuusid on taevas rohkem kui olema peaks. Ühiselt jõutakse veendumusele, et Maal nad enam küll ei ole. Kes, kuhu ja milleks nad aga transportinud on, sellest pole nelikul aimugi.
Edasi järgneb tüüpiline robinsonielu kirjeldus koos Avery meenutuste, mõtiskluste ja meestegelaste foobiate käsitlusega (mõlemal viis see lõpptulemusena seksiprobleemini).
No ja mis siis edasi ikka toimuda saaks? Neljast võhivõõrast kujuneb olude sunnil teovõimeline kollektiiv ja toimub ka paarideks jagunemine, foobiatest saadaks lõpuks muidugi lahti, saarelt avastatud teise veidi võõrapäraste tegelaste nelikuga tekib konflikt (arusaadavalt mitte inimeste süül ja tahtel), aga viimaks saavad agressiivsed võõrisendid hävitava vastulöögi osaliseks ja kõigile neljale hakkab robinsonielu kenal paradiisisaarel endisest elust Londonis hulga rohkem meeldima... ja juba on lapsedki tulemas.

Eks lõpuks ilmuvad kõige taga olnud tulnukad ka välja, kuulutavad eksperimendi-katsed-võistluse lõppenuks ja inimesed võitjaiks. Selgub, et selliseid nelikutepaare on sinna planeedile kokku 20 transporditud ja maalaste nelikud võistlesid nende agressiivsete tüüpide nelikutega selle nimel, kummads on väärikam edaspidi antud galaktikasektorit valitsema. Alfa Kentauri omad said kokkuvõttes inimestelt haledalt lüüa, hurraa! Ning peategelased muidugi ei taha Maale tagasiminekust enam kuuldagi, vaid jäävad sinna Maast 70 valgusaasta kaugusele uut ühiskonda looma. Vot nii!

Kangesti lihtsake, ettearvatav ja sirgjooneline oli see lugu. No oleks siis ainuski ootamatu pööre sees olnud, aga mina sellist küll tähele ei pannud... Arvutan: ühe punkt loole selle eest, et tema peaaegu 50-aastasele vanusele vaatamata võis sisule kõva kahe panna (no ei olnud minu maitsele vastav jutt, aga parem jällegi, kui „The Last Continent”), kokku saan siis kolme ja olgu pealegi sedasi.

18. märts 2011

Антропогенный фактор

Виталий Забирко
2005 a.
352 lk.

Планета Мараукан славилась своей непредсказуемостью. Следы исчезнувшей миллион лет назад цивилизации проявлялись здесь самым причудливым образом. Но не загадки древней истории привели сюда Вольдемара Астаханова. Его, планетолога и по совместительству агента Службы Галактической Безопасности гораздо сильнее волновали события вполне современные. Например, почему практически каждый из поселенцев, возводивших на Мараукане туристический комплекс, имел двойника, "засветившегося" столетия назад на совсем другой планете в ходе загадочных событий, приведших к появлению во Вселенной новой Сверхновой...

Arvamus:

On üks veider planeet nimega Maraucan. Tsivilisatsioon on sealt kadunud miljon aastat tagasi. Planeedil ja selle ümbruses leidub gravitatsioonilõkse, ruumilõhesid, temporaalseid nihkeid – ilmselt kunagiste planeediasukate tegevuse tagajärg. Planeedil on lämmastikatmosfäär, planeedi pind on kaetud kunstliku penosilikaadiga, planeedil leidub muistseid mälestisi ja lendavad ringi fantoomid...
Ja sinna planeedile plaanitakse turismikompleksi rajamist. Selleks on kohale toimetatud 14 inimest ja üks muu rassi esindaja. Raamatu minategelane Astahanov on planetoloog ja lisaks veel Galaktilise Julgeolekuteenistuse agent, kelle agendiülesanne on Maraucanil toimuval silm peal hoida, sest arvatakse, et mõned planeedil viibijad on seal vägagi omakasupüüdlikel eesmärkidel.

Edasine sündmuskäik areneb üsna traditsioonilise kriminulli stiilis. Hakkab toimuma igasuguseid veidraid asju ja agent Astahanov püüab aru saada, mis toimub ja miks toimub. Ajapikku näib üha suuremat tähendust saavat ka mingi müütiline „pimeduse peegli” nimeline asi või nähtus, mis legendide järgi annab sellega kokkupuutujale igavese elu.

Ühesõnaga agent uurib sündmusi, keegi (või miski) püüab tema uurimist igati takistada, tekib ka esimene laip... ja siis saabub peagi raamatu finaal, mis kõik peapeale pöörab. Ei saa seda mitte ära rääkida, ütleks vaid niipalju, et kokku 15 planeedilolija hulgas on inimesi tegelikult hulga vähem, kui enamus raamatust arvata laseb ja julgeolekuteenistuse agente jällegi hulga rohkem. Ning müütiline „peegel” osutub täiesti reaalseks ja loo seisukohalt väga oluliseks asjaks.

Raamatu finaal pöördus detektiivulmest hoopis filosoofilise ulme suunda. Ei saa öelda, et seda filosoofiat seal väga palju olnuks ja midagi väga sügavalt lahatud oleks, aga ikkagi. Ma just paar arvustust tagasi Samohini raamatus puutusin kokku peategelase „inimistumise” räige ja labase käsitlusega, huvitav, et nii ruttu teise autori puhul täpselt samale teose põhiideele sattusin, seekord aga tundlikumas, ilusamas, mitte nii robustses käsitluses.

Üldiselt raamat mulle meeldis. Oli parajalt põnev, lõpplahendust mina küll ette aimata ei osanud ja lõpp pani veidikese mõtteid mõlgutama ka. Aga see sära, mis väga hea teose juurde käib, see minu arvates siiski puudus. Nii et neli. 

12. märts 2011

Рожден быть опасным

Дмитрий Самохин
Lars Russ 1
2004 a.
407 lk.

За ним охотятся все спецслужбы мира, а он лишь смутно догадывается о том, что его жизнь — результат какого-то дьявольского эксперимента. Ему нет покоя ни на Земле, ни в космосе. Охотится и он — за своим забытым прошлым…
Назвав себя Ларсом Руссом, он будет долго вспоминать свое настоящее имя.

Arvamus:

Raamatu esimene pool andis veel lootust, aga asi läks aina hullemaks, mitte paremaks.

Keegi Lars Russ, kes ei mäleta oma minevikku, põgeneb Ülemaailmse Julgeolekuteenistuse eest. Organiseerib end pidavalt igasugustesse madinatesse. Alul peab ta end mingiks geenitehnoloogiaga loodud supersõduriks, aga tasapisi hakkab selguma, et tegemist on millegi enamaga. Lõpuks selgub, et ta on üks vähestest ellujäänutest mingist iidsest galaktikat valitsenud rahvast. Ja neil mõnel ellujäänud iidsel on kuri plaan inimesi ära kasutades oma rahvas ellu äratada ja Impeerium taastada. Russ on aga vahepeal liiga ära inimistunud ja ta astub lõpuks oma suguvendade vastu...

Laibamäed kasvavad raamatus tohutu kiirusega ja kuule (pluss muud eksootilisemat kraami) lendab ringi sama palju kui meil jaanitule ääres sääski. Iidse superrassi esindaja Russi mõtte- ja käitumismaailm meenutab aga kangesti mõne vene sõjaväe seersandi oma.

Nii et minu arvates jura ning hinne vastav, 2. 

7. märts 2011

Angelmass

Timothy Zahn
2002 a.
560 lk.

Angelmass, a black hole deep in space, emits "angels," small particles that render humans calm, reasonable, and virtually incapable of lying. The Empyrean, human colonies in the far reaches of the galaxy, has discovered the angels and the power they wield. All members of Empyrean government must carry an angel.

The Earth-based Empire, the Pax, view the angels as an alien plot to subvert humanity. They dispatch Jereko Kosta, an innocent academic, to spy on the Empyrean and find out the truth about angels. With Chandris, a grifter who dogs his steps, he enlists on an "angel-hunting" ship. Close up, Kostas learns the angels may be more dangerous than the Pax fear.

Before he can react, the Pax dispatches their most powerful warship to confront the Empyrean. Now, Kosta and Chandris, among the few who know the truth about the angels, stand between the Empyrean, the Pax, and war.

Arvamus:

Jah, mõistuslik ning hirmu tundev musta auk, kes seetõttu kõike talle lähedale sattuvat ründab, polnud mulle seni veel raamatutes ette sattunud. Täitsa hea idee!
Lugu ise oli parajalt põnev ja igati loetav, kuigi võinuks ehk veidi kompaktsem ja tempokam olla. Ja viimased leheküljed olid minu arvates ikka liiga siirupised.
Ei tea, ehk tuli see loo natuke venimise tunne hoopis sellest, et kuna oli õhtuti vaid kümmekond lehekülge korraga aega lugeda, kulus raamatu läbisaamiseks kõvasti üle kuu. Väike tüdimus tekkis loost lõpuks... no ei mäletagi, mil viimasel ajal mõnele raamatule nii palju aega oleks kulunud.
Kokkuvõttes hea loetav raamat, aga viit minult siiski ei saa.